011 24 91 675
Radno vreme:  07:00 - 00:00

ISTORIJA I ZNAČENJE ŽUTE RUŽE


Osnovno značenje: Prijateljstvo, uživanje…


Žute ruže imaju kraću, ali ništa manje fascinantnu, istoriju od drugih ruža. U XVIII veku su otkrivene žute ruže kako prirodno rastu u nekim delovima Bliskog Istoka.


Pre toga, ruže koje su se gajile su bile u rozim nijansama i u manjoj meri, bele.

Međutim, kada su prve žute ruže uvedene, njihova popularnost brzo se širila.


U tom periodu, tehnike uzgoja ruža i ukrštanja su inovirane. Ovi eksperimenti igraju veliku ulogu u evoluciji žute ruže.


Jedna od glavnih privlačnih osobina ruže jeste njena mirisna nota. To je vrlina koju prva žuta ruža nije imala, tačnije, bilo je baš suprotno! Vremenom, kako su metode selekcije i gajenja postajale bolje, žute ruže su počele da dobijaju miris na koji su ljubitelji ruža i navikli.


Ono sto se takođe vremenom menjalo jeste značenje žute ruže. Kroz istoriju, žuta boja se usko povezivala sa Suncem. Kao izvor svetla i toplote, sunce je sastavni deo života na zemlji i bilo je obožavano u mnogim ranijim kulturama. Nije iznenađenje što se boja sunca vezuje za mnoge pozitivne konotacije. U mnogim Istocnim kulturama, na primer, žuta boja predstavlja uživanje, mudrost i moć.


Ipak, u Evropi u vreme uvođenja ovih ruža, žuta boja je vezivana za negativnu energiju. Zbog toga, ona je dugo simbolizovala ljubomoru i umirujuću ljubav.


Kako je vreme prolazilo, međutim, više univerzalnih značenja povezanih sa žutom bojom je prevladalo. Danas, žute ruže znače prijateljstvo i uživanje u životu.Buket žutih ruža sada izaziva vesela osećanja topline i sreće. Suprotno od romantičnih značenja ostalih ruža, žute ruže su simbol iskrenog prijateljstva. To im daje posebno mesto među ružama. Možda ne postoji bolji cvet od žute ruže da izmami nekom širok iskren osmeh.