011 24 91 675
Radno vreme:  07:00 - 00:00

Saksijsko cveće kao poklon (2. deo)

U prethodnom članku smo dosta uopšteno govorili osaksijskomcveću kao poklonu. Sada ćemo malko više posveti pažnje određenim vrstama saksijskog cveća i upoznati se nekim njihovim osobinama. Ovo sve je itekako važno kako bi se izabrala prava biljka kao poklon za pravu osobu. Bitno je obratiti pažnju na par osnovnih činjenica i onda se sa lakoćom može izabrati jedan savršen poklon koji će krasiti nečiji dom duži niz godina.

 

 

 

 

Za osobe koje vole izrazito jarke boje, kao što je crvena, dobar izbor za poklon bi mogao biti Anthurium ili Mali flamingovcvet. Ovo je vrlo dobro poznata sobna biljka. Ona obično predivno cveta i ovoj biljci najviše odgovara topla soba. Takođe, dobro poznata činjenica je i to da joj odgovara i vlažan vazduh. Zbog toga listove ove biljke je neophodno prskati mlakom vodom svaki dan. Zemlja u saksiji isto treba da bude dosta vlažna i površina zemlje se može prekriti močvarnom mahovinom. Mali flamingov cvet cveta veći deo godine i ova biljka se treba čuvati od jakog sunca.

 

 

 

 

Za osobe koje vole malo veće i lepo ukrašene listove dobar izbor bi bio Dieffenbachia sequina ili Difenbahija. Ovo je biljka za koju su karakteristični veoma dekorativni listovi koji imaju bele pruge i tačkice. Ova biljka potiče iz tropskih prašuma Južne Amerike ali i kod nas jako dobro uspeva kao sobna biljka. Difenbahija ima potrebe za dosta svetlosti ali i da je zaštićena od direktnih sunčevih zraka. Odgovara joj i visoka vlažnost vazduha. Listove difenbahije takođe treba prskati svaki dan mlakom vodom. Ova biljka ne trpi baš dobro temperature ispod 15 °C, pa se o ovome treba povesti dosta računa.