011 24 91 675
Radno vreme:  07:00 - 00:00

Orhideje i kako sa njima

 

Orhideje su postale veoma popularne, a malo ko zna da svaka deseta biljna vrsta pripada porodici orhideja. Orhideje danas predstavljaju pravi cvetni luksuz u svakom domu. Zbog izrazite lepote i veoma pristupačnim cenama, orhideje su našle put do mnogih domova širom sveta. Takođe, relativno pojednostavljen način uzgajanja doprineo je široj popularnosti ove biljke. U staklenicima ih ima tokom cele godine. Novi hibridi orhideja su veoma laki za negovanje.

 

 

 

 

 

   

 

Prilikom kupovine orhideja trebalo bi pripaziti na nekoliko detalja. Na primer, samo mesto određuje biljku koju kupujete, pa ne treba kupovati orhideju, a zatim joj tražiti mesto gde ćete je postaviti. Obavezno proverite listove orhideja. Oni ne smeju biti oštećeni, niti žuti na vrhovima. Listovi ne smeju biti ni isušeni, već se moraju sjajiti. Idealno bi bilo ukoliko korenje ne izviruje iz posude u kojoj je zasađena ova biljka. Korenje treba biti zeleno, a ne trulo. Možda je bolje da kupite orhideju sa više cvetova, ukoliko možete već birati, pošto ćete duže uživati u njenoj lepoti.

 

 

 

   

 

 

 

Nezaobilazni deo životnog ciklusa svake orhideje jeste upravo faza mirovanja. U zavisnosti od vste, ova faza može da traje od nekoliko nedelja, pa do nekoliko meseci. Orhidejama treba jako malo vode da bi preživele. Prihvaćeno pravilo je da one vrste koje tokom mirovanja izgube lišće, ne treba zalivati sve do pojave novog. I tada se ova biljka treba zalivati skromno.

 

 

 

   

   

 

Orhideje krasi neobičan izgled, a uz pravilnu negu, orhideje vam mogu pružiti predivne cvetne darove. Pravilna nega u pojedinim fazama životnog ciklusa ove biljke jednako je bitna kao i izbor adekvatnog komposta i prozora u kući. Neke vrste je teško uzgajati bez većih investicija, dok neke, uz malo znanja i pažnje, možete održavati bez poteškoća. Najčešće vrste na našem tržištu su katleja (Cattleya spp), cimbidijum (Cymbidium spp), dendrobijum (Dendrobium spp), epidendrim (Epidendrum spp), falenopsis (Phalaenopsis) i vanda (Vanda spp).

 

 

 

 

 

U cvećari "Kazablanka" nudimo nekoliko vrsta orhideja. Vaša kuća cveća - "Kazablanka"

 

 

Foto: fanpop.com, hdwallpapersarena.com, photovaco.com, fineartamerica.com