NARANDŽASTO CVEĆE


Nema ničeg stidljivog u narandžastoj boji – njena poruka je jasna i očigledno ponosna. Simbolizuje energiju, entuzijazam i toplinu.

Buket narandžastog cveća znači samopouzdanje, zadovoljstvo i želju za životom.Zbog ogromne sličnosti sa raznobojnom pticom u letu, cvet rajska ptica vodi poreklo iz Južne Afrike i simbolizuje razdraganost i sam raj na Zemlji. Drugo ime za ovo cveće jeste Strelicija, nazvana po Šarlot Meklenburg-Strelic, koja se udala za Kralja Džordža III kako bi postala Kraljica Engleske 1761. godine. Ovaj cvet ima zeleni ‘kljun’ sa svetlo narandžastom i plavom krestom i srebrno-zeleno lišće.Alstromerija je cvet nazvan po Klausu Alstromeru, učeniku velikog botaničkog klasifikatora, koji je otišao u Južnu Ameriku i poslao nazad seme ovog lepog cveća. Alstromerija je simbol bogatstva, prosperiteta i sreće. Takođe, to je i cvet prijateljstva i privrženosti. Ovaj cvet nema miris što ga čini vrlo interesantnim!Narandžaste ruže se prvenstveno smatraju simbolima želje, entuzijazma i strasti. Pošto je narandžasta boja kombinacija žute i crvene boje, ove ruže su često viđene kao most između osećanja prijateljstva koja simbolizuje žuta ruža i ljubavi koju simbolizuje crvena ruža. Poklanjanje buketa narandžastih ruža može značiti početak razvijanja dubljih osećanja i želje da se prijateljstvo podigne na neki viši nivo. Takođe, mogu značiti i fasciniranost nekom osobom, ili poklon koji govori “Ponosan sam na tebe”. Ove ruže su postale savršen način da nekome dočarate vrelinu strasti, goruću želju i plamen ljubavi koji osećate. Narandžaste ruže imaju moć da pošalju poruku ljubavi možda čak i bolje od crvenih ruža!


Narcisi vode poreklo iz južno-zapadne Evrope. Ime potiče od Grčke reči ‘narcis’, gde to ime znači utrnulost ili ukočenost, vezano za opojno svojstvo biljke – lukovica sadrži otrovne supstance. Simbolišu poštovanje i odanost.Najpoželjnija od ukrasnih biljaka, nežna, egzotična i graciozna orhideja predstavlja ljubav, luksuz, lepotu i snagu.Legenda kaze da je amarilis – divan cvet koji povezujemo sa odmorima – poceo kao stidljiva nimfa. Amarilis se jako zaljubila u Altea, pastira sa snagom Herkula i lepotom Apolona, ali su njena osecanja bila neuzvracena. Nadajuci se da ce ga osvojiti nudeci mu ono sto je najvise zeleo – cvet tako jedinstven da ne postoji nigde na svetu – Amarilis je trazila savet od proroka. Sa ovim romanticnim – iako tragicnim – pocetkom price, nije cudo sto se amarilis danas smatra simbolom ponosa, odlucnosti i blistave lepote.Ljiljan spada među napopularnije rezano cveće na svetu. Narandžasti ljiljan znači vatru, strast, “Gorim za tobom”. U Kini, ovo cveće ima mnogo naziva. Kada je neko tužan, cveće se zove “Wong Yu” i nosi značenje “Zaboravi na sve brige!”. Horoskopski znaci koji vole ljiljane su Bik, Devica i Ribe.
Margareta je cveće meseca Novembra. Sa istorijom koja datira još iz XV veka pre Hrista, mitologija margareta je puna mnogobrojnih priča i simbola. Simbolizuje optimizam, odmor, istinu, dug život i uživanje.