011 24 91 675
Radno vreme:  07:00 - 00:00

LJUBIČICE

 

Simbolična značenja ljubičica su iskrenost, privrženost, pažnja, ljubav...

 

 

Ljubičica je cvet s kraja proleća i početka leta. Postoji oko 500 vrsta ovog cveća.

 

 

 

 

 

 

Ljubičice su rodom sa Severne hemisfere, a rasprostranjene su i na Havajima i Australiji.

 

 

Naziv potiče od latinskog imena Viola.

 

Sam mit o nastanku ljubičice je priča o tragičnoj ljubavi. Prve ljubičice, prema tom mitu, su nastale iz krvi Atisa, kog je pogubila moćna boginja Kibela.

 

 

Za ljubičice se zna već vekovima. Još pre 500. godine p.n.e. antički Grci su bili uspešni uzgajatelji ovog cveća. Ovaj narod, pa kasnije i Rimljani su ovaj prekrasan cvet koristili u razne svrhe - kao biljni lek, vino, začin ali i prilikom mnogih festivala.

 

 

Grci su ljubičicu smatrali simbolom ljubavi i plodnosti, i koristili su ih u ljubavnim napicima.

 

 

Miris ljubičice je jedna od njenih najvećih karakteristika. Ona toliko osvaja i opija svojim mirisom da u ljudima budi osećaj nežnosti i harmonije. Prema mitologiji, čak je i ružni Hefest pridobio naklonost Afrodite pomoću njih. Takođe Zevs, vrhovni Bog, je napunio livadu ljubičicama, kako bi utešio svoju ljubavnicu Io.

 

 

Tako da nije ni čudo da je u istoriji, ljubičica jedna od najlepših i najpopularnijih cvetova Evropljana. Francuze je najviše pridobila, pa je čak Napoleon izabrao baš ljubičicu za svoj amblen.

 

 

 

 

Većina ljubičica su mnogogodišnje biljke, ali ima par vrsta u kojima uživamo samo jednom godišnje.

 

 

Ovaj asimetrični cvet obično ima lišće srcolikog izgleda. Oblik latica odredjuje vrstu ljubičice, na primer, neki cvetovi imaju odredjeni podupirač na kraju svake latice, i baš to izdvaja ovu vrstu od drugih.

 

 

 

 

Kako im samo ime kaže, ljubičice su uglavnom ljubičaste boje, mada postoje i plave, žute, roze, bordo, bele, krem.. ljubičasta simbolizuje Skromnost, plava Poštenje i Pažnju, dok bela ljubičica nosi poruku Hajde da pokušamo zajedno.