LJUBIČASTO CVEĆE


Sa poreklom koje se vezuje za kraljevstvo i svečanost, ovo cveće predstavlja dostojanstvo, ponos i uspeh.

Bilo da je buket sačinjen samo od ljubičastog cveća ili je cveće drugih boja kombinovano sa ljubičastim kako bi se postigla dubina i kontrast, on simbolizuje dostignuće i divljenje.
Simbolična značenja ljubičica su iskrenost, privrženost, pažnja, ljubav... Miris ljubičice je jedna od njenih najvećih karakteristika. Ona toliko osvaja i opija svojim mirisom da u ljudima budi osećaj nežnosti i harmonije. Prema mitologiji, čak je i ružni Hefest pridobio naklonost Afrodite pomoću njih. Takođe Zevs, vrhovni Bog, je napunio livadu ljubičicama, kako bi utešio svoju ljubavnicu Io.

Tako da nije ni čudo da je u istoriji, ljubičica jedna od najlepših i najpopularnijih cvetova Evropljana. Francuze je najviše pridobila, pa je čak Napoleon izabrao baš ljubičicu za svoj amblen.Ljubičasti iris simbolizuje mudrost i pozdrave. Irisi su poput starih prijatelja, verno se pojavljuju svake godine nakon duge i hladne zime, te su idealan dar da pokažete prijateljima koliko vam znače.Učinite da ona shvati obećanje koje simboliše Lizijantus, da iako vas jednog dana okeani budu delili, vi ćete biti tu za nju. Ovaj divan cvet je dugo bio simbol iskrene, duboke i romantične želje. Vremenom, njegovo značenje se malo promenilo, tako da danas možemo reći da simboliše i harizmu.Orhideje predstavljaju retku i delikatnu lepotu, a ljubičasta boja ih posebno ističe.