011 24 91 675
Radno vreme:  07:00 - 00:00

LJILJANI


Ljiljan
spada među napopularnije rezano cveće na svetu.

Poreklom iz Egipta i cveta u kasno proleće i početkom leta.


Beli ljiljani su izuzetno mirisni, dok neki visoko kolorični su skoro totalno bez mirisa.
Imaju šest latica, i ima ih gotovo u svim bojama, od jednobojnih, do kombinacije dve ili tri boje.


Oni simbolizuju majčinstvo, belinu, čistoću, čednost i nevinost. Spajajući simboliku vode sa simbolikom meseca i snova, ljiljan se smatra cvetom intenzivne ljubavi, koja zbog svoje dvosmislenosti može da bude nestvarna ili potisnuta.


Beli ljiljani predstavljaju čistoću, časnost, nevinost… Ovaj ljiljan je povezan sa kraljicom bogova u Rimskoj mitologiji, Junonom. Prema priči, dok je Junona dojila svog sina Herkula, višak mleka je pao sa neba i stvorio grupu zvezda koju mi zovemo Mlečni put, a ostatak mleka koji je pao na zemlju je stvorio bele ljiljane.


Narandžasti ljiljan znači vatru, strast, “Gorim za tobom”.


Žuti ljiljan predstavlja dvosmislenost, „Hodam da oblacima”.Kao cveće Vaskrsenja i Bogorodice, oni se često koriste za Uskrs. Buketi belih ljiljana su naročito popularni u domovima tokom Uskrsa, jer predstavljaju Hristovo vaskrsenje. I u Hrišćanskoj i u paganskoj religiji, ljiljani simbolizuju plodnost.


U Kini, ovo cveće ima mnogo naziva. Kada je neko tužan, cveće se zove “Wong Yu” i nosi značenje “Zaboravi na sve brige!”.


Horoskopski znaci koji vole ljiljane su Bik, Devica i Ribe.Pokloniti nekome buket ovog prelepog cveća znači da mu se divite i smatrate ga dobrom i dragom osobom. Može se reći da nosi i poruku „Divno je biti sa tobom”.