Kako da vam zima bude lepša?!?

Zima može nekada da bude veoma dugo godišnje doba. Tamni i sivi tmurni oblaci, velika količina padavina, led i kraći dan predstavljaju veoma pogodno tlo za neraspoloženje. Ali i zima ima prednosti koje će nam itekako ulepšati život u ovom najhladnijem godišnjem dobu. Veliki deo dana zimi su ljudi uglavnom u zatvorenim prostorijama. To je idealna prilika da se posvete uređenju ovih prostorija. Prvo što mogu da urade i da sebi ulepšaju boravak u zatvorenom prostoru je to da se okruže cvećem. Bolji način jednostavno ne postoji. Potrebno je samo malo nege i ljubavi da bi vam saksijsko cveće podarilo cvetove fantastičnih boja i unelo vedrinu u hladne zimske dane.

 

 

 

 

Kalanhoja je biljka koja cveta cele zime. Ova biljka ne voli mnogo vode, pa je o tome potrebno povesti računa. Ova biljka zahteva umerenu vlažnost, ili još bolje rečeno, blagu vlažnost. Kalanhoji se ne sme kvasiti ni list, a ni cvet. Ova biljka zahteva dosta svetlosti i najviše joj prija temperatura od oko 15 stepeni. Neko idealno mesto bi bilo predsoblje sa velikim prozorom, pošto je zimi dan dosta kraći, a kako bi ovaj cvet imao na raspolaganju što više potrebne svetlosti.

 

 

 

 

Božićna zvezda je dekorativni simbol zimskih praznika. Ovaj cvet upravo cveta oko Božića. Božićna zvezda zahteva samo malo više vaše pažnje da bi vam odgovorila sa predivnim cvetovima u kojima ćete moći da uživate. Veliki broj domova upravo ima ovaj cvet, što samo govori u prilog tome koja je lepota i vrednost Božićne zvezde.

 

 

 

 

Božićni kaktus je još jedna biljka koja pleni svojom lepotom. Mnogi je imaju takođe u svojim domovima, a može se naći i u poslovnim prostorima. Treba imati u vidu da Božićni kaktus ne voli direktno sunčevo svetlo. Zbog te činjenice ovom cvetu je potrebno obezbediti odgovarajuću senku. Pošto je u pitanju kaktus, vodite račun da ovaj cvet ne zalivate previše.

 

 

 

 

Ciklama je priča za sebe. Ciklame koje cvetaju od kasne zime do proleća vole mesto bez promaje. Ciklame zalivajte samo preko tanjirića ispod saksije. Prilikom kupovine biljke obratite pažnju na to da li su listovi Ciklame čvrsti i zdravi. Takođe, obavezno proveritie da li ima mnogo cvetova i pupoljaka.

 

 

 

 

Pripitomljena orhideja je jedna prava lepotica. Može se u skorije vreme često videti kao deo cvetne porodice na prozorskim daskama u stanovima. Orhideje su jako osetljive na sunčevu svetlost, pa ih držite u senci. Vlažnost je potrebno održavati pravilnim orošavanjem, a mora se povesti računa o tome da koren ne bude nikada u vodi.

 

Izvor: blic.rs