011 24 91 675
Radno vreme:  07:00 - 00:00

ISTORIJA I ZNAČENJE CRVENE RUŽE


Osnovno značenje: Ljubav i Romantika

Crvena ruža, pored toga što simbolizuje više stvari od bilo koje druge boje, ona je naopštiji simbol od svih simbola.


Crvena ruža ima dugu istoriju značenja. One su puno puta predstavljane u umetnosti, od klasičnih slika i poezije do moderne današnje muzike i filma. U istoriji su se provlačile kroz mnoge kulture kao politički i religiozni simboli. Mističnost crvene ruže je bila izvor nemerljivih inspiracija vekovima. Ipak, najviše se ističe kao simbol Ljubavi.


Ovakve ruže, po našem sadašnjem mišljenju, su tradicionalni simbol za Ljubav i Romatiku.


Moderne crvene ruže su uvedene u Evropu iz Kine u 1800toj godini. Međutim, njihovo značenje se vezuje za vekove ranije, čak za neke od prvih društava.


Sama crvena boja je prerasla iz primarnog značenja za život u metaforu za Duboke emocije. U Grckoj i Rimskoj mitologiji, crvena ruža je bila usko vezana za boginju ljubavi. Mnoge rane kulture su koristile crvene ruže za ukrašavanje ceremonije venčanja i često kao deo tradicionalne svečane odore. Kroz ovu praksu, ove ruže su postale simbol za Ljubav i Vernost. Kako je jačala tradicija razmenjivanja cveća kao poklona pažnje, crvene ruže su, naravno, postale cveće koje šalje najjaču poruku ljubavi. Ova tradicija se zadržala do današnjeg dana.One su nastavile da budu najpopularniji način da se kaže “Volim te” nekoj specijalnoj osobi. Ove ruže su divan simboličan poklon, savršen za izražavanje osećanja prema voljenoj osobi za Dan zaljubljenih, neku specijalnu priliku ili „samo tako, bez povoda”.


U prijateljskoj vezi, buket crvenih ruža može biti signal za početak romantičnih osećanja. Šalju poruku privrženosti ili poziv za sledeći korak.


Čak i jednostavnost jedne crvene ruže može izazvati moćan odgovor.
Nebitno koja je prilika, crvene ruže ‘bacaju’ mamac kome je teško odoleti!