Hrizantema (1. deo)

Hrizantema spada u vrste rezanog cveća, koje se može neprekidno gajiti u otvorenom i zatvorenom prostoru. Na primer, Chrysanthemum sinense je biljka poreklom iz Kine i Japana, predstavlja genetsku osnovu za varijetete sa krupnim cvetovima hrizanteme. Chrysantemum indicum je takođe mnogo cenjena i gajena vrsta. Obe vrste zajedničkim imenom nazivamo jesenje ruže. Ima ih u velikom broju varijeteta i sorti. Boja cveta je: bela, žuta, ružičasta, crvena, svetloljubičasta, a može biti i dvobojna.

 

 

 

   

 

 

Gaje se mnogobrojne baštenske vrste dendranteme koje se razlikuju uglavnom po visini i izgledu cveta. Ima jednostavnih, polupunih i punih cvetova raznih boja i oblika. Neke nisu otporne na hladnoću. Sve više se gaji kao saksijska biljka za dekoraciju prostorija. Baštenske hrizanteme zahtevaju dosta prostora, pa ih treba saditi na rastojanju oko 40 cm. Lepe su pojedinačno i u grupi, a efektne su i u kombinaciji sa drugim biljkama, naročito onim zimzelenim, što vrtu daje efektan zimski izgled.

 

 

 

 

 

Hrizanteme će takođe doprineti i izgledu grupacije listopadnih biljaka, koje zimi izgledaju prilično beživotno. Vrlo lepo izgledaju i bordure od ove biljke, a pojedinačni žbunovi mogu se formirati i u vidu malog drveta, zakidanjem terminalnog pupoljka glavne i odsecanjem donjih grana do željene visine krošnje. Ovakva biljka će naročito lepo izgledati u žardinjeri.

 

 

 

 

 

U zavisnosti od vrste i načina na koji se gaji, jesenja hrizantema u visinu raste od 30 do 80 cm, a u širinu od 30 do 50 cm. Njen koren je jako razvijen, stabljike su uspravne, dok su listovi jajastog oblika, rascepljeni. Dekorativna vrednost ove trajnice je u tome što cveta u jesen i zbog toga nije podesna za leje sa trajnicama koje cvetaju u leto. Sadi se pre svega u leju kao trajnicu koja cveta u jesen.

 

 

 

 

 

Iz naše ponude ovom prilikom vam možemo predstaviti jedan predivan buket pod nazivom Gerberi, ruže, alstromerije, hrizanteme i irisi sadekoracijom. Ovaj buket predstavlja pravi praznik za oči. Šarenilo boja i pažljivo odabrana kombinacija cveća daju posebnu draž ovom buketu.

 

 

 

 

 

Izvor: poljoberza.net