Hrizantema (2. deo)

 

Hrizanteme se dele na one sa prostim cvetom, sa duplim cvetom sunovraćenih jezičastih cvetića, sa duplim cvetom jezičastih cvetića povijenih naviše, sa tršavim isprepletenim cvetićima, sa trubastim cvetićima, sa cvetom sličnim anemoni i hrizanteme pompon sa duplim loptastim cvetom. Ukoliko posedujete terasu, hrizanteme su savršene za to. Kupljene hrizanteme odmah presadite u veliku saksiju ili žardinjeru. Kako bi hrizanteme sačuvale karakterističan loptast oblik, treba da ih gajite na sunčanom mestu, nikako u senci ili polusenci. Dok cvetaju, hrizanteme zalivajte što češće, po mogućnosti svakoga dana. U toj fazi nema potrebe da ih prihranjujete.

 

 

   


Posle cvetanja biljke skratite na visinu od oko 22 cm. U krajevima s blagom klimom hrizanteme mogu i da prezime napolju. U hladnijim krajevima obavezno ih izvadite iz zemlje i prebacite u drveni sanduk sa kompostom, na svetlo mesto, gde je temperatura oko pet stepeni. Idealno je da kasnije temperatura u prostoriji u kojoj čuvate hrizanteme bude oko sedam stepeni.

 

 

 

       


Na istom mestu čuvajte i hrizanteme u saksijama. Na proleće, kada prvi zeleni izdanci izrastu oko 10–15 centimetara, treba malo da im skratite vrhove kako bi zadržale lep, žbunast oblik. Tada treba da im dodate veštačko đubrivo. U početku je bolje da ih prihranjujete đubrivom koje sadrži više azota, a kasnije nekim koje ima veći procenat kalijuma. Na našem tržištu postoji oko sto sorti hrizantema različitih boja i oblika. Najčešće su žute, crvene, bele i ljubičaste.

 

 

 

 

   

 

Zbog svoje lepote hrizanteme su od davnina simbol japanske carske porodice, a iz Japana su se proširile po celom svetu. One simbolišu moć, večni život, obilje i sreću. Zovu ih jesenjim ružama, jesenjim lepoticama i zavodnicama. Sorte sa krupnim cvetovima i dužim drškama dekorativno izgledaju i dugo traju u vazi, kao rezano cveće.  

 

 

 

   

 

 

Najpopularnije su patuljaste hrizanteme, koje rađaju brojne cvetne glavice sa sitnim cvetovima. Zvezdaste cvasti gusto prekrivaju biljku i stvaraju zaobljen oblik. Nisu im potrebni nikakvi oslonci za rast jer su guste i bogate.

 

 

 

 

 

Iz naše ponude ovom prilikom vam možemo predstaviti jedan predivan buket pod nazivom Orhideje, helikonija, hrizanteme i mini ruže sadekoracijom. Ovaj buket je stvarno poseban, a hrizanteme mu daju posebnu čar, u šta se i sami možete uveriti.

 

 

Izvor: poljoberza.net, blic.rs