BOŽUR

 

 

Ime ovog cveta potiče od kineske reči “sho yu” što znači “najlepši”.

 

 

Božur može biti u boji od čisto bele, kroz pastelno roze i boji breskve, do ciklame i tamno crvene. Postoji i žuta verzija ovog cveta ali je veoma retka.

 

 

 

 

Cvetovi su teški i u izrazitom su kontrastu sa finim, nežnim, sjajnim tamnozelenim listovima.

 

 

Stari Grci su verovali da pomoću ovog cveta mogu izlečiti dvadeset vrsta bolesti, a i mnogi manastiri su se mogli pohvaliti žbunom božura.

 

 

Božuri su počeli da se gaje pre više od 2000 godina, više iz medicinskih razloga nego kao ukras.

 

 

Poreklo simbolike božura dolazi s Istoka gde zbog svog gordog držanja i crvene boje (boja života, lepote i bogatstva) ovaj cvet simbolizuje čast i bogatstvo. Zbog toga je kod nas prihvaćena simbolika srećnog braka i prosperiteta.

 

 

Japanci su se jako trudili da najranije božure zaštite od snega praveći im mala slamnata skloništa. Neke gejše su bile priviligovane nošenjem ovog cveta određene boje.

 

 

Kinezi su takođe obožavali ovaj cvet. Motivi božura, naročito crvenog, se mogu naći na poznatim Kineskim svilama, kao i na veselim drvenim rezbarijama. Zaključak je da ovaj cvet simbolizuje luksuz i hedonizam.

 

 

 

Postoji legenda vezana za ovaj cvet. U Kini, božur važi za vrlo svojeglavu biljku. Jednom je kraljica Mu odlučila da priredi veliku zabavu. Za taj dan kraljica je svom cveću naredila da procveta u isto vreme. Jedino je božur prkosno odlučio da ne otvori svoje pupoljke. Za kaznu kraljica je neposlušni cvet proterala u provinciju. Kada je stigao u planinsko selo, božur je otvorio svoje divne cvetove i oduševio mirisom seljane.

 

 

 

Kraljica Mu je pobesnela kada je to saznala i naredila da se božur spali, međutim, božur je iz pepela izrastao još lepši i impozantniji.