AMARILIS


Amarilis
biljka potice iz toplijih krajeva. Njeni atraktivni cvetovi u obliku dimnjaka se nalaze na vrhu svake stabljike.

Ponekad je stabljici potrebna neka vrsta oslonca zbog tezine cveta. Bambus je odlican za to, a i estetski izgleda lepo.


Legenda kaze da je amarilis – divan cvet koji povezujemo sa odmorima – poceo kao stidljiva nimfa. Amarilis se jako zaljubila u Altea, pastira sa snagom Herkula i lepotom Apolona, ali su njena osecanja bila neuzvracena.


Nadajuci se da ce ga osvojiti nudeci mu ono sto je najvise zeleo – cvet tako jedinstven da ne postoji nigde na svetu – Amarilis je trazila savet od proroka.



Sledeci njihove instrukcije, Amarilis obucena totalno u belo se pojavljivala na Alteovim vratima trideset noci zaredom, svaki put probadajuci srce zlatnom strelom. Kada je napokon Alteo otvorio vrata, ugledao je ispred sebe predivan tamno crveni cvet, obojen krvlju iz Amarilisanog srca.


Sa ovim romanticnim – iako tragicnim – pocetkom price, nije cudo sto se amarilis danas smatra simbolom ponosa, odlucnosti i blistave lepote.


Ukoliko dobijete amarilis koji jos nije procvetao, stavite ga na svetlo i toplo mesto. Kada pupoljci krenu da se pojavljuju i boje ozive, treba ga premestiti u hladniju prostoriju kako bi vreme cvetanja duze trajalo.