011 24 91 675
Radno vreme:  07:00 - 00:00

Iznenađujuće činjenice – Lotus

 

Lotus raste u močvarnim i drugim vlažnim područjima. U Kini je kultivisan pre više od 3.000 godina.

 

 

Cvetovi lotusa su vrlo veliki. Prosečan lotusov cvet ima prečnik između 20 i 30 cm.

 

 

 

U Egiptu, lotus predstavlja sveti cvet i symbol je vaskrsenja. Ovo značenje potiče od jedne zanimljiv karakteristike lotusa. Naime, iako raste u vlažnim predelima i vlaga mu je izuzetno potrebna, on može da uđe u stanje sna u sušnim vremenima. Kada kiše opet počnu da padaju, tada i lotus, probuđen, procveta.

 

 

U Mjanmaru postoji fabrika koja pravi platno od vlakana lotusa. Ovo platno se potom koristi za šivenje odela za Budu. Prema staroj legend, lotusovo cveće je bujalo svuda kuda je prošao Buda.

 

 

U povoljnim uslovima, seme lotusa može ostati upotrebljivo izuzetno dugo vremena, čak i po nekoliko godina. Najstariji poznati uspeli rast biljke lotusa iz starog semena je seme nađeno u isušenom jezeru severoistočne Kine. Seme iz koga je lotus izrastao bilo je staro 1.300 godina!

 

 

Prašnici lotusa se suše kako bi se proizveli aromatični čajevi. Takođe, seme lotusa se može jesti neobrađeno ili spremiti kao što se spremaju kokice.

 

 

Prema Azijskoj tradiciji, lotus je božanski simbol seksualne čistote i nevinosti. Takođe, simboliše eleganciju i lepotu, pa je korišćen u mnogim pesmama i poetskim kazivanjima, uglavnom da bi naglasio savršene ženske atribute.