011 24 91 675
Radno vreme:  07:00 - 00:00

SISC 063

Marimo biljka (Marimo Moss ball) - L

5,450.00 RSD

Biljka je poznata kao loptica od mahovine, jer tako izgleda, ali u stvari ona je redak oblik algi, koji raste u savršeno okruglom obliku.

 

Ono što je fascinantno kod Marimo lopte jeste dugovečnost, mogu da žive i više od 200 godina. Zbog toga smatrana je simbolom, ne samo ljubavi, već i trajnosti, odanosti, dugovečnosti, dubokog i iskrenog poštovanja. Iz tog razloga postale su omiljen poklon u situacijama kada je potrebno nekoga podržati i ohrabriti, ili samo iskazati izuzetnu i duboko naklonost.

 

Prema japanskoj legendi, loptice su nastale kada su dvoje zaljubljenih, kojima je ljubav bila zabranjena, skočili u vodu i utopili se. Tada su njihova srca postala prve marimo loptice. Zbog ove priče marimo se često poklanja drugima kao znak ljubavi i predanosti. Takođe, prema japanskom predanju ovo je jedna od onih biljaka koje unose mir i blagostanje u dom.

 

Kako negovati Marimo lopticu:

 

- Za terarijum u kome se nalazi Marimo koristite flaširanu vodu, ili vodu sa česme odstojalu 24h

 

- Vodu menjajte svake dve do tri nedelje zimi, i jednom nedeljno ili u dve nedelje leti.

 

- Voda ne bi smela da bude toplija od 22 C.

 

- Leti slobodno možete povremeno dodati led da bi rashladili vodu, ili staviti kompletan terarijum u frižider, na par sati, da bi se Marimo lopta osvežila.

 

- Posuda u kojoj se nalazi biljka neka bude puna vode. Više vode, više kiseonika i hranljivih materija za Vašu biljku.

 

- Kada idete na put, terarijum postavite na mesto koje će osigurati da voda ostane najhladnija moguća. Ako putujete leti, terarijum sa biljkom slobodno možete ostaviti u frižideru.

 

- Promena vode Marimu je potrebna da bi konzumirao mineralne soli, i samim tim rastao. Što više menjate vodu, Marimo će više rasti.

 

- Važno je da posuda bude od providnog stakla.

 

- Poklopac na posudi nije neophodan. Koristi se iz estetskih, ili praktičnih razloga, voda sporije isparava i sprečava se da slučajno nešto ne upadne u vodu.

 

- Posuda bi trebala biti dovoljno velika jer što je kontejner manji, manje je vode, samim tim manje je hrane potrebne za rast biljke. Manje vode znači da će se brže ugrejati, što predstavlja pretnju za Marimo. Marimo je navikao na prostranstvo, to je nešto što biljci prija.

 

- Dekor nije neophodan u terarijumu. Možete biljku držati samu ili dodati elemente. Vodite računa da to budu materijali koji ne puštaju boju, koji se ne razlažu u vodi, koji ne ispuštaju štetne materije.

 

- Kamen, kupovne školjke, staklo i plastika je nešto što možete koristiti bez problema.

 

- Kada menjate vodu, iskoristite priliku da operete sav

dekor iz posude, kao i samu posudu.

 

- Trudite se da biljku postavite na mesto gde je indirektna sunčeva svetlost, odlično joj odgovara i veštačko osvetljenje, kao i tamni uglovi.

 

- Ukoliko primetite smeđe fleke na Marimu to znači da je previše izložena svetlosnim zracima. Sklonite je sa mesta na kome se nalazi na neko mračnije mesto, i obavezno promenite vodu.

 

- U svom prirodnom staništu, talasi i kretanje vode jezera lagano kotrljaju loptice po dnu jezera, čime zadržavaju svoj okrugao oblik. Marimo može izgubiti svoj sferni oblik zbog nedostatka kotrljanja u vodi.

 

- Da bi bili sigurni da će Marimo zadržati svoju okruglu formu potrebno je što češće (jednom dnevno) zatalasati vodu u posudi. Blago prodrmajte posudu, toliko da se biljka pomeri sa mesta.

 

- Takođe, time se omogućava da svetlost dopre do svih delova Marima, jer na mestu koje nikada ne dobije svetlost mogu se pojaviti braonkaste fleke.

 

- S vremena na vreme operite Marimo loptu pod mlazom hladne vode, nežno je par puta stisnite pod mlazom vode (ne jakim), pokretom kao kada ispirate sunđer. Zatim kružnim pokretima,između dva dlana popravite loptasti izgled biljke.

KOLIČINA:

Besplatna
Dostava

Dostava u
definisano vreme

Zagarantovan
povraćaj novca

Mogućnost
izmene proizvoda

Proizvod je
odmah dostupan

Uz ovaj proizvod dobro idu

Poklon proizvodi

Minnie Mouse 75cm - pink

Šifra: PP 017

3,000.00 RSD

MOZART KUGELN

Šifra: PP 001

750.00 RSD

Ferrero rocher

Šifra: PP 002

950.00 RSD

Maitre Truffout 250g

Šifra: PP 006

600.00 RSD

Meda krem

Šifra: PP 009

900.00 RSD

Raffaello 150g

Šifra: PP 003

750.00 RSD

Slični proizvodi

Guzmania

Šifra: SISC 010

2,000.00 RSD

Yuca

Šifra: SISC 017

1,800.00 RSD

Marimo biljka (Marimo Moss ball) - L

Šifra: SISC 063

5,450.00 RSD

Epipremnum mosstok

Šifra: SISC 005

3,800.00 RSD

Kroton

Šifra: SISC 014

2,800.00 RSD

Chamaedorea - Šamedorea

Šifra: SISC 035

1,900.00 RSD

Za kupovinu preko 2.000 RSD vršimo besplatnu dostavu

Vaši podaci i transakcija su osigurani SSL sertifikatom

Povraćaj novca u slucaju otkazivanja porudžbine

Imate nedoumicu? Treba Vam pomoc? Nasi operateri su tu.